Műemlékké nyilvánították a Sonnenfeld Palotát

Hivatalos védettséget kapott február 17-től Nagyvárad szecessziós épülete, a Sonnenfeld Palota, miután megjelent az ingatlan B-kategóriás bejegyzéséről szóló határozat a Hivatalos Közlönyben.

Nagyvárad belvárosában az 1911 és 1913 között Spiegel Frigyes tervei alapján épült Sonnenfeld-ingatlan 2018 decemberében került az Iskola Alapítvány tulajdonába. A magyar épített örökség szerves részét képező ingatlan egy 2.252 négyzetméteres telken helyezkedik el, és összességében több szinten közel 5.500 négyzetméter bruttó összfelülettel rendelkezik.

Az Alapítvány tervei szerint egy önálló, a teljes közösséget összefogó, egységes kulturális civil teret hoznánk létre, amelyben a már ott működő Szigligeti Színház és a hozzá tartozó intézmények mellett könyvtár, előadótermek, kiállítótér, pedagógusi és kulturális egyesületi irodák kapnak helyet.

A műemléké nyilvánítás folyamatával párhuzamosan 2020 végére sikerült bejegyeztetni az ingatlan telekkönyvében a pontos telekhatárokat és korrigálták az elmúlt években részben engedély nélküli építkezések kataszteri nyilvántartását is. Az építkezési engedély megszerzése folyamatban van, az Alapítvány urbanisztikai engedéllyel rendelkezik, így elkezdődött a köztes hatósági engedélyek beszerzése, valamint az építkezési és kivitelezési tervek véglegesítése.

Az ingatlan bérlőinek szerződései 2020. december 31-én lejártak, az ingatlant a nagyközönség előtt április elejétől lezárják, ugyanis egy építési terület lesz, amely fölött a rendelkezési jogokat átadják egy fővállalkozónak. Az Alapítvány az épület teljes körű felújítását tervezi: mind az utcai front felőli szecessziós részt, mind pedig az udvar hátsó részén levő régi nyomda épületét felújítják. Elsősorban statikai problémák, illetve részben funkcióváltás miatt a hátsó épület jobb oldali első szárnyát teljes mértékben átalakítják. A felújítás ideje alatt minden egyéb tevekénység szünetelni fog.

„Az Iskola Alapítvány számára, amikor ingatlant készült vásárolni Nagyváradon, elsődleges szempont volt a helynek magyar jellege, és az is, hogy a nagyváradi magyar közöség által ismert ingatlan legyen. A 100 éves történettel rendelkező Sonnenfeld Palota és nyomda többek között a Szigligeti Színház és a Moszkva Kávézó tíz éves tevékenységének köszönhetően emblematikus helyszínként vonult be a köztudatba. A mi célunk az is volt, hogy kiszámítható jövőt tudjunk biztosítani azoknak a kulturális szervezeteknek, akik már ott működtek, illetve újakat tudjunk létrehozni” - nyilatkozta Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke.

Az épületegyüttes felújítása várhatóan az idén nyáron elkezdődik. Az Alapítvány nagyváradi ingatlanberuházását a Magyar Kormány támogatta 2,47 milliárd forinttal.

Forrás: rmdsz.ro

Jól halad a városháza teljes felújítása

2019 ősze óta zajlik a nagyváradi városháza felújítása. A külső munkálatoknak mintegy nyolcvan, a belső munkálatoknak pedig negyven százalékát végezték el eddig. Az eklektikus stílusú épületegyüttest, melyet egykor ifj. Rimanóczy Kálmán tervezett, Pafka Ernő, nagyváradi építész tervei alapján, az eredeti építészeti terveknek megfelelően állítják helyre.

A városháza teljes felülete 5 508 négyzetméter, a beépített terület 1 137,4 négyzetméter, az épülethez 765,3, nem külső terület tartozik. Az épület négyszintes: van egy alagsora, földszintje, két szintje és egy óratornya.

A magyar épített örökség szerves részét képező épületet, mely 2016 óta szerepel a Történelmi Műemlékek listáján, a felújítás után részben a látogatók előtt is megnyitják.

A turisták által látogatható terek között a tervek szerint szerepel a Szent László tér felőli főbejárat, a díszlépcső, az első emeleti folyosó, a Rimler Károly volt polgármester nevét viselő kisterem és annak előszobája, a Traian Moşoiu tábornok nevét viselő díszterem, valamint a polgármesteri tanácsadók irodája.

Az eddig elvégzett belső munkálatok között van: a földszinti az első emelet főhomlokzati ablakainak cseréje, a másodlagos lépcsőház felújítása, az előcsarnokok fal- és mennyezeti díszítéseinek restaurálása; a bejárati csarnok és a folyosók kandelábereinek és világítótesteinek felszerelése; megújult az első emeleti volt házasságkötő terem; beépítették a liftet a földszinten; felújították a mozaikpadlókat. Január végén megkezdődött a Traian Moșoiu terem felújítása, jelenleg a csillár restaurálásán dolgoznak. Leengedték, megtisztították az előző festékrétegtől, homokfúvással elvégezték az alapos tisztítását, ezután folyékony aranyfóliával vonták be. A csarnok kupoláját tartó fémszerkezetet újjáépítették, megerősítették. Ugyanezeket a munkálatokat végzik el az első emeleti Rimler Károly teremben is.

Ami a külső homlokzatot illeti, a torony felújításának munkálatai befejeződtek, így az állványokat hamarosan elbontják.

Fotó: Nagyvárad Polgármesteri Hivatala

2021-ben megkezdődik a Szacsvay Imre Általános Iskola felújítása

Felújítja a Szacsvay-iskola Eminescu utcai főépületét a nagyváradi önkormányzat, az erre vonatkozó kivitelezési szerződést december 16-án írták alá.

A Szacsvay Imre országgyűlési jegyzőről elnevezett iskola Nagyvárad egyetlen önálló magyar 5–8. osztályos iskolája. 2011-ben jött létre az egykori 9-es és 14-es (Dacia) iskolák magyar osztályainak egyesítéséből. A leromlott állagú épület felújítását mostanáig az akadályozta, hogy évtizedekig visszaszolgáltatási per tárgyát képezte: az érte pereskedő római katolikus egyháznak azonban végül nem sikerült visszaszereznie. Az ingatlan tavaly állami tulajdonba és a nagyváradi önkormányzat kezelésébe került.

Az egykori Szaniszló, ma Eminescu utcán az iskolának két főépülete és négy melléképülete van, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint egy melléképületet lebontanak, a többit pedig teljes egészében felújítják.

A munkálatok magukba foglalják a homlokzatok rehabilitációját, az épületek hőszigetelését, valamint a közmű-hálózatok felújítását.

A kivitelező a Vitan Exim Kft. és a BHProinv Kft. alkotta konzorcium, a munkálat értéke 4.495.200 lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak 18 hónap, ebből két hónap a tervezésre szánt idő.

A munkálatokhoz szükséges anyagi forrásokat a város saját költségvetéséből biztosítja, erről a városi tanács októberben döntött.

Mezey Lajosnak, Nagyvárad első fotográfusának állítottak emlékművet

December 11-én, szűk körben, de az eseményeket az online térben, élőben közvetítve avatták fel a nagyváradi Rulikowski temetőben Mezey Lajos, egykori nagyváradi fotográfus emlékművét. A Személyiségek sétányán található emlékmű felállítását az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület kezdeményezte, alkotója Deák Árpád nagyváradi szobrász.

A nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület kezdeményezésére, a járványhelyzet ellenére is méltóképpen igyekszik megemlékezni a város Mezey Lajos születésének 200. és halálának 140. évfordulójára.

A Nagyváradi Múzeum – Kulturális Központ, az “Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesülettel és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel együttműködve, a Körösvidéki Múzeum támogatásával bicentenáriumi rendezvénysorozatot szervezett. Ennek keretében avatták fel a Rulikowski temetőben Mezey Lajos emlékművét.

Az eseményen, melyet az Euro Foto Art Egyesület facebook oldalán élőben közvetítettek, egy festőállványon felállították azt az emléktáblát is, amelyet a Pavel utca 5. szám alatti ház homlokzatán szerettek volna leleplezni, ugyanis ebben az épületben működött az első váradi fényképészeti laboratórium és stúdió. Erre azonban nem kerülhetett sor, ugyanis az épületben lakók közül egy személy nem írta alá azt a beleegyező nyilatkozatot, amely szükséges lett volna az emléktábla kihelyezéséhez.

A temetőben megtartott eseményen beszédet mondott Angela Lupșea, a városi múzeum igazgatója és Tóth István, az Euro Foto art Egyesület elnöke, a bicentenáriumi rendezvénysorozat kurátora és koordinátora.

Az eseményt követően bemutatták azt, az alkalomra készített, fekete-fehér katalógust is, amely váradi fotóművészek képei mellett Mezey Lajos korabeli fotográfiáit is.

Visszakerült a nagyváradi városházára a turulmadár

A nagyváradi városháza 2019 őszén elkezdődött felújítása során, Pafka Ernő, nagyváradi építész tervei alapján, az épületet az eredeti állapothoz legközelebb álló módon állítják helyre,  a főtér felőli részen és az oldalszárnyakon az eredeti állapotba hozzák a második világháború bombázásai alatt megsérült manzárdosított tetőszerkezetet, felújítva az épület homlokzatán található szobrokat is.

Az egykori polgármesteri irodát szintén eredeti állapotába állítják vissza, és múzeummá alakítják, továbbá az ülésterembe is visszakerül az eredeti bútorzat mása, a korábbi, a magyar országház patkós ülőhely elrendezését idézve. A felújítást követően eredeti méretében kerül vissza az ülésterembe Bihari Sándor, Luxemburgi Zsigmond és Ulászló lengyel király találkozását ábrázoló festményének másolata. 

\"\"A városháza 1940-ben. Forrás: Fortepan/ Klenner Aladár

Az eklektikus stílusú épületegyüttesre, melyet egykor ifj. Rimanóczy Kálmán tervezett, már visszaépítették az 1944-ben, a román-szovjet csapatok bevonulásakor találatot kapott kis tornyot is, e hétvégén pedig visszakerült a homlokzatra a turulmadár is. Utóbbi visszaállítását a munkálatok megkezdésekor az Erdélyi Magyar Néppárt kezdeményezte. 

Kiemelt kép: Farkas László

Felavatták a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye területén felépített első két óvodát

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye területén magyar állami támogatással felépített első két új óvodát avatták fel október 9-én, pénteken. A szentjobbi és a kárásztelki óvoda avatásán részt vett Böcskei László megyéspüspök és Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért is felelős miniszteri biztos.

A miniszteri biztos a két esemény között az MTI-nek elmondta: Szentjobbon  hatvan férőhelyes három csoportos, Kárásztelkén pedig 52 férőhelyes két csoportos katolikus óvodát építettek. Mindkét létesítményt megközelítőleg 130 millió forinttal támogatta a magyar állam. Hozzátette: a nagyváradi püspökség területén kilenc helyszínen vállaltak óvodaépítést több mint egymilliárd forintos forrással.

 A Bihar megyei Szentjobb község arról kapta a nevét, hogy a 11. század végétől évszázadokon át itt őrizték Szent István kézereklyéjét. Grezsa István Nagy Gáspár verssorát idézve jellemezte a települést ma is jellemző lelkületet: "Királyi kéz, vérünk vére, bennünk lüktet ezredéve!"

A politikus Kárásztelkét is különleges helynek tartotta, hiszen a reformáció idején Szilágyságban csak két település: Szilágysomlyó és Kárásztelek őrizte meg katolikus identitását. Megjegyezte: éppen ezért az identitások kérdésére épített üzenettel érkezett az ottani óvodaavatásra. Hozzátette az identitáshoz való ragaszkodást az teszi fontossá, hogy a nyugat-európai liberális szemlélet nemcsak a nemzeti identitást, hanem a vallási, családi, nemi identitást is megkérdőjelezi, és az identitások megbontását már az óvodákba is be kívánja vinni. Szerinte ennek megálljt kell parancsolni.

Grezsa István elmondta: a magyar állam által finanszírozott óvodafejlesztési program Erdélyben 464 óvodát érintett. A szám magába foglalja 88 teljesen új óvoda felépítését is. Hozzátette: a 2022 végéig tartó ötesztendős program keretében eddig 352 erdélyi óvoda újult meg, vagy épült fel.

Városunkban nyílt meg Románia egyetlen szecessziós múzeuma

Több mint két és féléves zárva tartás után augusztus 20-án délben újra megnyitotta kapuit, és mától fogadja a látogatókat is Románia egyetlen szecessziós múzeuma, a nagyváradi Darvas–La Roche-házban. A Rimanóczy (ma Iosif Vulcan) utcai századfordulós ingatlant nagyrészt európai uniós forrásokból újította fel az önkormányzat.

A Vágó fivérek tervei alapján készült, több mint százéves épületet azért vásárolta meg az önkormányzat, hogy hitelesen mutassa be a város építészetét meghatározó szecessziós stílust.

Az uniós projekt keretében a szecessziós épület és a meglévő bútorzat konzerválása, restaurálása mellett a múzeum anyagát is bővítették, több szecessziós bútorral és egy zongorával is gazdagodott a gyűjtemény. Utóbbin a múzeum hivatalos megnyitóján Thurzó Zoltán zongoraművész játszott.

A felújított épület komplex funkciót is kap: az állandó és ideiglenes kiállítások mellett kulturális, turisztikai és ifjúsági rendezvényeknek, alkotó műhelyeknek is helyet ad, közösségi tér és kávézó is működik benne. Becslések szerint évente mintegy ötezer turistát vonz majd a múzeum.

A Darvas-La Roche-ház 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Nagyvárad polgármesteri hivatala 2016-ban pályázott az épület felújítására, pályázatát a legnagyobb pontszámmal (81,5 pont) fogadták el az észak-nyugati régióban. 2017 végén a házat a felújítási munkálatok miatt bezárták, a restaurálási munkálatok  2018. január 22-én kezdődtek el. A közzétett adatok szerint 2016-ban az épületnek, illetve az ott megnyitott időszaki kiállításoknak 3000 látogatója volt.

A múzeum (a hivatalos ünnepnapok kivételével) keddtől vasárnapig, április 1. és október 31. között 10 és 18 óra  között, míg november 1-től március 31-ig 9 és 17 óra között látogatható.

110 éve játszotta első hivatalos mérkőzését a Nagyváradi Atlétikai Kub

Nagyvárad ifjúsága az 1900-as évek elején ismerkedett meg a labdarúgással. Az első próbálkozások a Füzes utcán (ma Sf. Apostol Andrei) és a Balassi téren (ma Ion Creanga tér) voltak, itt kezdtek el egy kerek bőr labdát rugdosni a környékbeli ifjak. Mivel a városban nem nézték jó szemmel ezt az új nagyváradi őrületet, ezért a fiúk a Bóné kút mögött (a Rulikowski temető hátánál) alakítottak ki egy füves részt, ott rúgták tovább a bőrt.

1902-ben, egy áprilisi újságcikk már leírja az akkori labdarúgással kapcsolatos szabályokat, illetve azt is, hogy a városban a Rhédey kertben űzik ezt a sportot. Ugyancsak abban az esztendőben, egy júniusi írás már arról szól, hogy Nagyváradon megtartották az első labdarúgó-mérkőzést. Ekkor a piros mezes csapat játszott a kék mezes csapat ellen. A mérkőzést a piros mezes csapat nyerte meg 2-0 arányban. A történeti hűség kedvéért elevenítsük fel az első labdarúgó mérkőzés játékosainak neveit. Piros mezesek: Marcsa, Popovics, Persz, Mondsza, Platner, Lukács, Kistener, Koczó, Dajka, Varga, Kodat. Kék mezesek: Hantha, Medvigy, Cseresznyés, Sipos, Alegander, Zigre, Böszörményi, Erdelt, Jeszenszky, Beöthy, Gál.

A következő években is folyamatos a labdarúgással való ismerkedés, majd néhány lelkes lokálpatrióta 1910-ben úgy dönt, hogy megalakítja a Nagyváradi Atlétikai Clubot (NAC). Megalakulásuk után rögtön kérték felvételüket a Magyar Labdarúgó Szövetségbe. A Szövetség azzal a feltétellel fogadta el a jelentkezést, ha a NAC egy olyan csapattal játszik mérkőzést, amely már tagja a Szövetségnek. Így a nagyváradi csapat a Kolozsvári Vasutas Sportklub csapatát hívta ki egy hivatalos mérkőzésre.

A meccsre 1910. július 31-én került sor és 2–1 arányú kolozsvári győzelmet hozott. Az őszi visszavágón azonban a NAC 5–1 arányban leseperte a pályáról a szomszéd vár csapatát.

A Nagyvárad című napilap 1910. július 30-án, szombaton megjelenő száma a mérkőzést így harangozta be: „Labdarúgó-mérkőzés. Vasárnap délután alkalmunk lesz látni városunk első begyakorolt csapatát, a Nagyváradi Athletikai Clubot, szemben, a Kolozsvári Vasutas Sport Clubbal, evvel a kiváló országszerte ismert csapattal. Ezen mérkőzést sorra fogja követni a nagyobb városokból idesereglő csapatok sora. Ezt a nemes törekvést a város közönségének, minden erejéből pártolni kell. A mérkőzés után, a kolozsváriak tiszteletére bankett lesz. Kezdete vasárnap d.u 5 órakor a Bunyitay-ligetben”.

A mérkőzést tehát 1910. július 31-én vívták, a tudósítás az eseményről pedig ugyancsak a Nagyvárad napilap 1910. augusztus 2-i, keddi számában jelent meg: „Football verseny Nagyváradon. Alig néhány hónapja alakította meg néhány lelkes sportember a NAC-ot, s máris pompás eredményeket produkál a fiatal egyesület. Most zajlott le az első, nagyobb arányú football mérkőzése a nagyváradi atlétáknak, s ebben a versenyben, a Kolozsvári Vasutas Sport Club tizenegy legjobb embere is részt vett. A mérkőzésen a kolozsváriak lettek a győztesek, mert az eredmény 2-1 lett (félidő 1-0). A nagyváradi fiatal atléta klub tehát méltó versenytársa a kitűnő kolozsvári együttesnek. Legközelebb a football-versenyt megismétlik, mikor a debreceni atléták látogatnak el hozzánk”.

A KVSC ellen kiálló nagyváradi labdarúgók nevét ne felejtsük ki a visszaemlékezésből, hiszen velük kezdődik egy harminchárom évig tartó dicső korszak Nagyvárad sportéletében, ami majd a magyar Nemzeti Bajnokság megnyerésével tetőzik be az 1943-1944-es bajnoki idényben. A Kolozsvár ellen játszó csapat: Welzer II., Welzer I., Muharos, Palocsay, Mikló, Kalmár, Dietrich, Winkler, Róna, Balázs, Kont.

110 éve játszotta le első hivatalos mérkőzését a NAC, így indult el városunkban a labdarúgás, amit a mai NAC-ban játszó gyermekek is épp úgy imádnak, mint az egykori nagyváradi fiatalok. A határok bár háromszor is megváltoztak Nagyvárad felett, de a foci szeretete megmaradt és gyermekeinkre nézve úgy látjuk, örökre megmarad.

2020. július 31-én a Nagyváradi AC Labdarúgó Egyesület emléktornával tisztelgett az elődök előtt a Bunyitai Ligetben.

A mai csapatról és az emléktornáról ITT nézhetők meg képek.

 

Leégett a nagyváradi Nagypiac ipari műemlék csarnoka

Július 18-ra virradóra leégett az ipari műemlék védettséget élvező, egykori villamosremíz épülete, amelyben harminc éve piaci csarnok működött. A balkáni környeztet helyén, új, korszerű vásárcsarnok építését tervezte a városvezetés, a beruházásra egy Hajdúböszörménnyel közösen nyert európai uniós pályázaton 7,5 millió eurós finanszírozást nyert.

Péntekről szombatra virradó éjszaka, két óra körül észlelték a tüzet, de mire a tűzoltók nagy erőkkel a helyszínre érkeztek, és elkezdték az oltást, a lángok – mintegy 1600 négyzetméteren – már elborították az egész épületet. A lánglovagoknak reggel fél öt körül sikerült eloltaniuk a tüzet, személyi sérülés nem történt, de az épület szinte teljesen megsemmisült, bennégtek a kereskedelmi egységek és árusok berendezései és árukészletei.

Az 1906-ban, villamosremíznek szánt épület, 1990 óta adott otthont a nagyváradi Nagypiacnak. Az idők folyamán az igénytelenül kialakított csarnokot, műanyag borítású, szabadtéri előadótérrel egészítették ki. Az erősen balkáni jellegű piac helyére a városvezetés egy korszerű vásárcsarnok építését tervezte. Ez év februárjában jelentette be, hogy a mintegy 7,5 millió euró értékű beruházás egy határokon átnyúló, Hajdúböszörmény önkormányzatával együtt megpályázott európai uniós finanszírozással valósul meg. A tervek szerint, az egykori villamosremíz épületét is lebontották volna, de Zatykó Gyula, Nagyvárad polgármesterének tanácsadója a Regionális Műemlékvédelmi Bizottsághoz fordult annak érdekében, hogy az épületet nyilvánítsák ipari emlékműnek, mivel a tetőszerkezete megmentésre érdemes, egyedi mérnöki megoldásokat tartalmaz. A hivatal elfogadta az érvelést, és műemléki védettség alá helyezte a remízt, így az megmenekült a lebontástól. Ezek után az új vásárcsarnok tervét oly módon módosították, hogy a Budapesti Vásárcsarnok épületének tetőszerkezetéhez hasonlóan, az építészeti szempontból értéket képviselő épületrészek is bele kerüljenek az új épületegyüttesbe.

A villamosremíz épületéről nemcsak az derült ki, hogy építészeti értéket képvisel, hanem az is, hogy a tősgyökeres váradiak szívéhez nőtt. Ma délelőtt a szociális hálók felületeit ellepték a tűz keletkezésére vonatkozó találgatások és a rémhírek, sokan azt sugallták, hogy szándékos gyújtogatás történt, a tüzet azok okozták, akiknek érdekükben állta a magyar műemlék megsemmisítése, az eredetileg tervezett, új épület megvalósítása.

A Néppárt közleményt adott ki, amelyben jelezte, a hétfői nap folyamán feljelentést tesz gondatlanságból elkövetett károkozásért, ismeretlen tettes ellen, és elvárja a hatóságoktól a felelősök megtalálását, valamint a közvélemény tájékoztatását. Az önkormányzattól pedig a műemléképület teljes, eredeti állapotába történő helyreállítását, „ahogyan (a tavaly leégett) görögkatolikus püspöki palota helyreállítása nem lehetett kérdés, úgy nem lehet kérdés a villamosremíz eredeti formában történő helyreállítása sem, hiszen mindkettő a magyarság épített örökségének része, a váradiak közös kincse, amit nem hagyhatunk veszni.” – hangsúlyozza a közlemény.

Addig is az élet megy tovább, a leégett csarnok még füstölgő romjainak szomszédságában, kinyitott, és zavartalanul működött a zöldség-gyümölcs piac.

Felújítják a Szacsvay-iskola épületét

Több mint ötmillió lejből újítja fel a nagyváradi önkormányzat a Szacsvay Imre Általános Iskola épületét. A beruházás jelentős összege azzal indokolható, hogy a két épületrész állapota nagyon leromlott, a tatarozás mellett a tetőszerkezetek teljes felújítására és egyéb asztalosmunkákra is szükség lesz. A felújítás a közművesítésére és egyéb, villany-, gáz- stb. hálózatokra is kiterjed. A munkák kivitelezésére pályázatot írtak ki, melyre augusztus 11-ig lehet jelentkezni. A nyertes cégnek 18 hónap alatt kell elkészülnie majd a nagyszabású munkálattal. A Szacsvay-iskola főépülete évtizedekig visszaszolgáltatási per tárgyát képezte, a római katolikus egyháznak azonban végül nem sikerült visszaszereznie. Az ingatlan tavaly állami tulajdonba és a nagyváradi önkormányzat kezelésébe került.

Az iskola főépületének a volt Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház épülete ad otthont. A Szacsvay Imre Általános Iskola elnevezést 2011-ben vette fel a tanintézet, ami méltó emléket állít a mártír jegyzőnek, előtte a George Coşbuc nevet viselte, de a mai váradi magyar emberek emlékezetében 9-es iskolaként maradt meg.

Koldusápoló intézetet a Nemzeti Kaszinó néhány tagja 1842 óta működtetett Nagyváradon. A Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékházat Winkler József püspök kezdeményezésére és 10 ezer koronányi támogatásával 1886-ban jött létre, amelyet vincés nővérek működtetettek az Úri utca ( ma R, Ciorogariu) egyik saroképületében. Az ingatlan 1900-ra kinőtte régi székhelyét, így épült meg mai helyén, a Szaniszló (M. Eminescu) utcában, Sztarill Ferec építész tervei alapján az eklektikus küllemű ingatlan, akárcsak a udvarban levő neogótikus kápolna.

A Szacsvay Imre országgyűlési jegyzőről elnevezett iskola ma Nagyvárad egyetlen önálló magyar 5–8. osztályos iskolája. 2011-ben jött létre az egykori 9-es iskola és a 14-es (Dacia) iskola magyar osztályainak egyesítéséből. A belvárosi tanintézetben tavaly mintegy 900 magyar gyerek tanult.

A Nagyvárad-Olaszi Római Katolikus Plébánia 2015-ben az egykori Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház jogutódjaként való elismerését kérelmezte a bíróságon annak érdekében, hogy visszaigényelhesse a Szaniszló (Mihai Eminescu) utcai, valamint az Úri (Roman Ciorogariu) utca 41-es számú épületet. 2017-ben hozott döntésével a bíróság elutasította a plébánia keresetét, és ezt az ítéletet a fellebbezés elutasításával a törvényszék is megerősítette. Az ingatlan tavaly állami tulajdonba és a nagyváradi önkormányzat kezelésébe került. 

Az iskola reklámfilmje ITT tekinthető meg.